kravat : yaman kayıhan : 09102002  
   
 

 

 

 

Kravat ile ilgili ilk bulgular MÖ 2. yüzyılda yaşamış Çin İmparatoru'nun mezarına kadar uzanıyor. Ama bilinmez, belki de onlar boyunbağlarını boyunlarını sıcak tutmak için kullanıyor olabilirlerdi ..

1660 yılında Fransa'yı ziyaret eden bir Hırvat birliği beraberinde kravatı getirmiş. Kravatı görür görmez beğenen Kral XIV. Louis, bu kumaş parçasını hemen benimsemekle kalmamış, yanındakilerin de takmasını önermiş. Fakat bu nesnenin yaygınlaşması için 1930'lara gelinmesi gerekiyor: Çünkü Windsor Dükü Sekizinci Edward, kravatın düğümünü daha geniş atarak bir moda başlatır. İngiliz Windsor hanedanının en gözde ve en yakışıklı bekârının kravat bağlama biçimine hanedanın adı verilir.

Dünyada kravat takanların sayısı 600 milyon, yılda satılan kravat sayısı ise 800 milyon.

Fred Astaire'in zaman zaman kemer olarak beline doladığı, Lou Castello'nun sinirli olduğu zaman çekiştirip durduğu kravat en büyük darbeyi hippi döneminde yemiş. Hippi yaşam biçimi nedeniyle 1960 ve 1970'li yıllarda gözden düşer gibi olan kravat, 1980'li yıllarda yuppi dönemiyle yeniden parladı.

İtalyan ayakkabı kuruluşu Suparga'nın başkanı Franco Bossisio ilk kez kravata karşı açıkca karşı çıkan kişi. Bir dergiye verdiği demeçte ''Kravat hiçbir işe yaramaz. Berbat görünüyor çünkü erkeklerin pek çoğu uçuk bir şey seçeyim diye rezil oluyorlar. Üstelik gereğinden fazla sıkıcı. Bir kenara yazın, beş yıl sonra iş dünyasında dahi kimse kravata rağbet etmeyecek'', demiş.

Kravata karşı çıkan ünlülerden biri de ünlü oyuncu ve yönetmen Orson Welles. Welles 1950'li yıllarda kravatı sevmediğini söyleyerek ''Gömleğimin üst düğmesi de ilikli olunca kendimi iyi giyinmiş hissediyorum'' demişti. Orson Welles bir anlamda haklı çıktı ve kravat takmadan üst düğmesini ilikleme son yıllarda moda oldu.

Bu arada Armani ve Hermes gibi modacıların da kravatın papucunun dama atılmasında rolleri olduğu kesin. Her ikisi de podyumlara Nehru'vari yakalara yer verince kravattan sıkılan rahat erkeklere bir kez daha gün doğdu.

Türkiye'de kravat

Osmanlılarda ilk kravat takan padişah, Sultan Abdülmecid (1839- 1861) oldu. Batılılaşma hareketiyle gelişen Osmanlı- Avrupa, özellikle Fransa ve İngiltere ilişkileri sonucu, kravat aydınlar tarafından benimsenmeye başladı. Padişah tarafından takılması da; yüksek sivil memurların, devletin ileri gelenlerinin kravat kullanmalarına yol açtı. Birinci Dünya Savaşı sona erdiğinde devlet memurlarının çoğu kravat takıyordu.

Cumhuriyetin ilanından sonra, kravat kullanmak şehir ve kasabalarda hızla yaygınlaştı ve hemen hemen herkes tarafından kabul görmeye başladı. İkinci Dünya Savaşı yıllarına kadar papyon kravat takmak da yaygındı. Kravat modası daha sonra, zaman içinde ortadan kalktı. Günümüzde devlet memurları ve iş dünyasında kravat takmak gelenekselleşmiş gibi gözüküyor.

"Medeniyet yuları" bağlama şekilleri:

Çift Windsor : Neden iki yerine hep bir bağlayasınız ki? Bu düğüm ile iki kravatı bir arada kullanabilirsiniz. Tekniği çok kolay. İki kravatı alıp üst üste koyuyorsunuz ve sanki bir kravatmış gibi bağlıyorsunuz. Tabii etkileyici görünmesi, daha doğrusu hoş görünmesi için farklı farklı dokumalardaki kravatları kullanmanız iyi olur. Renklere de dikkat edin ama.

İnce Windsor : İnce kravat bağlarken balıksırtı desenler seçerseniz daha hoş olur. Tabii simetrik olan kıvrımları da unutmayın.

Yassı düğüm : Bu bağlamanın özelliği neo-kübist kare şekli. Daha çok keskin hatları olan giyeceklerle uyumlu. Eğer dörtgen düğüm kullanacaksanız kendinden desenli kravatlar kullanmanız daha akıllıca.

Neo - Edwardian : Bu bağlama şekli de hafif 'cool' erkekler için. Etkiyi artırmak için kendinden kabartma desenli bir kravat kullanmanız öneriliyor ..

Dörtlü düğüm : 19. yüzyılın ortalarında boyunbağları kravat olma yolunda ilerlerken doğan bağlama tarzı, ya da başka bir deyişle kravatın doğumu. Elbette ki doğum yeri İngiltere. Bu tarz bağlamanın en önemli göstergesi ortadaki büzgü.

Trapez : Bu tarz kravat düğümlerini yalnızca zayıf erkekler kullanmalı ve en çok da uçuk renklerle ve hafif yaz giysileriyle kullanılmalı.

Windsor : İşte Windsor Dükü Sekizinci Edward'ın yarattığı ve doğal olarak ona mal edilen bağlama şekli. Bu bağlama şekli birçok kravat takan insanın seçimi olarak da biliniyor. Yani bir anlamda çok sıradan.

Yarım Windsor : Seçkin görünüş. Bu kravat bağlamanın en önemli ayrıntısı iki büzgülü olması. Bu şekilde kravat bağlayacaksanız parlak ipek olanları tercih etmeniz önerilir.

Fıkra : Kravat

Bir turist çölde kaybolur. Yaşamak için tek şansı hayat belirtisi olan bir yer bulmaktır ve çaresizce yürümeye başlar.

Zaman geçtikce susuzluk, açlık derken adam bayılacak kadar yorgun düşer. Artık tek adım atamayacak hale geldiği sırada bir çadır görür.

Sürünerek çadıra ulaşır ve "su... biraz su lütfen..." diye inlerken, bir adam kafasını uzatır; "üzgünüm efendim, hiç suyumuz yok, ama bir kravat almak ister miydiniz ?" diye sorarak turistin önüne rengarenk bir düzine kravat koyar.

Çılgına dönen turist; "delimisin be adam, susuzluktan ölmek üzereyken kravat da nesi oluyor", der.

Adam istifini bozmaz; "madem su istiyorsunuz, 2 km. Güney'e yürüyün, orada bulabilirsiniz."

Turist, adamın gösterdiği yönde yürümeye başlar ve gerçekten de 2 km. sonra başka bir çadır daha görür. Arta kalan son gücüyle seslenir.

Oldukça iyi giyimli bir adam belirir; "Size nasıl yardımcı olabilirim efendim?"

Turist güç bela fısıldar; "su... lütfen...su..." ve içeri girmek için bir hamle yapar, ama adam onu durdurur.

"Üzgünüm beyefendi, buraya kravatsız giremezsiniz..."

Fıkra : Ciddi Mağaza

Adamın biri, yeni açılan lüks mağazaya gitmiş, satıcı kıza yaklaşmış. "Bir kravat almak istiyorum.." Satıcı şirin bir tavırla: "Beyefendi, bizde müşteriyi memnun etmek esastır. İpekli mi olacak, yünlü mü ?" "İpekli.." "O zaman lütfen bir kat yukarı buyurun, ipekli kravatlar bir kat yukarıda.." Adam çıkmış, başka bir satıcıya; "İpekli bir kravat almak istiyorum." "Beyefendi, kravat düz mü olacak, desenli mi?" "Desenli .." "Bizde müşteriyi memnun etmek esastır, desenli kravatlar bir kat yukarıda, lütfen üst kata buyurun.." Adam bir kat daha çıkmış. Yeni bir satıcı hizmete hazır .. "Ben ipekli ve desenli bir kravat almak istiyorum.." "Desenler çizgili mi, çiçekli mi olacak?" "Çizgili .. " "Bizde müşteriyi memnun etmek esastır, çizgili kravatlar bir kat yukarıda, lütfen bir kat yukarı buyurun .." Adam bir kat daha çıkmış.. Çizgiler kalın mı, ince mi, bir kat yukarı. Zemin açık mı, koyu mu, bir kat yukarı derken 18. kata kadar gelmiş. Öfke ile satıcının yakasına yapışmış .. "Ben ipekli, ince çizgili, zemini koyu, bir kravat istiyorum." "Kravatı bu elbiseyle mi kullanacaksınız?" "Hayır, evdeki elbisemle." "Beyefendi, bizde müşteriyi memnun etmek esastır, bir uyumsuzluk olursa firmamızın prensiplerine ters düşer, lütfen evden diğer elbisenizi alıp gelir misiniz?" Adam büyük bir öfkeyle asansöre gitmiş. O sırada asansörün kapısı açılmış, içinden gene çok sinirli bir adam çıkmış. Bir elinde bir klozet kapağı, belden asağısı da çıplak: "İşte ben, işte evdeki tuvaletin klozetinin kapağı. Verecekseniz verin artık şu tuvalet kağıdını .."

Biliyor muydunuz ?

Her Ekim ayının 21'inin Dünya Kravat Haftası olduğunu biliyormuydunuz?

Ünlü yazar Shakespeare de zamanında kravattan vazgeçememiş ve kravatı boyuna asılan tamamlayıcı bir öge olarak tanımlamıştır.

1800'lü yılların en ünlü Fransız modacısı Beau Brummell, saatlerce kravat bağlayarak çeşitli bağlama şekilleri yaratmış. O zamanlar 32 çeşit kravat bağlanıyormuş. Günümüzde kravatın bağlanma şekli ise 188 olarak resmiyet kazanmıştır.

Seçenekler

Regat kravat : Çapraz kesilmiş, üç parçadan oluşan Regat kravatlar günlük kullanıma daha uyumludur.

Papyon : Bugün artık papyona pek kravat gözüyle bakılmıyor. Bağlamak zor olduğu için, artık hazır bağlanmış haliyle satılıyor. Smokin giyilen özel gecelerde ise mutlaka papyon takmalısınız.

Ascot kravat : En nadir bulunan kravatlardır. Günümüzde sadece prenslerin düğünlerinde takılır oldu. Adını aldığı ünlü Ascot yarışlarında (İngiltere'de aristokratların izlediği geleneksel at yarışları) takılması zorunludur. Kravatın yakanın iki tarafından sarkan iki parçası göğüste çaprazlanıp, bir kravat iğnesiyle tutturuluyor. İğnenin (mümkünse gerçek) bir inci taşıması da giysinize ilave bir şıklık katacaktır.

Aklınızda bulunsun ..

  • Kravat ancak kemer tokasını kapatacak uzunlukta olmalıdır.
  • Ceketin sol cebine konan süs mendiliyle asla uyumlu olmamalıdır.
  • Aynı kural pantolon askısı için de geçerli.
  • Balina, banknot, kuru kafa, ya da balık desenliler kullanılmamalıdır.
  • Her zaman gömlekle tezat oluşturmalıdır.
  • Astarı asla görünmemelidir.
  • Kalitesinin göstergesi olarak zarf kısmında saklı yedek iplik barındırmalıdır.
  • Çözüldüğü zaman başlangıçtaki boyunu almalıdır.

Kravat takmam. Kravata taktım !

 

 

 

 
 

çiğdem kayıhan'ın desenleri ile :